dinsdag 4 december 2012

Soorten autisme

Er zijn dus een aantal soorten autisme die in het autismespectrum staan.
Het is voor ons alleen een beetje lastig te bepalen welke dat nou precies zijn.
De ene bron zegt dat ADHD er wel bijhoort, de andere bron zegt dat het Syndroom van Rett er ook nog een is.

Voor ons PWS is het best lastig over welke soorten we dan een hoofdstuk moeten maken.
Daarom hebben we als het ware de 'basissoorten' als hoofdstukken gemaakt.

Daaronder zien wij:
- PDD-NOS
- Klassiek Autisme (syndroom van Kanner)
- Syndroom van Asperger

Er is heel erg veel informatie over deze soorten autisme te vinden, al is 99.99% van die informatie allemaal hetzelfde.
Hieronder wat basisinformatie over deze drie soorten van autisme.



PDD-NOS

PDD-NOS staat voor Pervasie Developmental Disorder – Not Otherwise Specified. In het Nederlands kun je zeggen: een in alles doordringend ontwikkelingsstoornis. Hiermee bedoelen we een ontwikkelingsstoornis die in alle gebieden van de hersenen zit, in alle twee de delen van de hersenen dus. Dat zie je dan terug in gedrag en emotie, maar ook in motoriek.

Een lange tijd geleden, rond 1980, werd voor het eerst de term PDD-NOS gebruikt. Daarvoor was wel al de term PDD gebruikt, maar dat had niet echt een oorsprong. De term werd gebruikt voor mensen die hetzelfde als autisme leken te hebben, maar omdat het net iets anders was kregen ze PDD-NOS toegewezen. Voor PDD-NOS zijn geen duidelijke richtlijnen. Het enige dat zeker duidelijk is, is dat er een achterstand of beperling is in de sociale interactie. Eigenlijk is PDD-NOS een soort reststoornis. Er word namelijk bij onderzoeken bepaalde soorten autisme uitgesloten, en andere pervasieve stoornissen. Als het het geval is dat die soorten worden uitgesloten, krijgt de persoon PDD-NOS toegwezen.

 


Klassiek autisme (Syndroom van Kanner)


Deze stoornis is vernoemd naar de Oostenrijkse-Amerikaanse kinderpsychiater Leo Kanner.
Hij was de eerste die bepaalde gedragingen bij kinderen ging onderzoeken. Bij deze stoornis zijn er bepaalde achterblijvingen op drie gebieden te herkennen: sociale contacten, ontwikkeling in communicatie en taal, en gedragsontwikkeling. De oorspronkelijke naam voor het Syndroom van Kanner was 'early infantile autism', ofwel vroeg kinderlijk autisme.



Syndroom van Asperger


Ook mensen met dit syndroom hebben last van bepaalde beperkingen in de sociale interactie. Er is een groot verschil met de ander soorten autisme. Mensen met het syndroom van Asperger hebben namelijk vaak geen beperking in de spraak ontwikkeling. Ze hebben vaak een grote woordenschat en kunnen hele moeilijke woorden gebruiken.

Deze stoornis is vernoemd naar de Oostenrijkse kinderarts Hans Asperger. Zowel Asperger als Kanner gebruikten het woord 'autisme' in hun onderzoeken. Meneer Asperger was zelf erg geïnteresseerd in deze door hem gevonden stoornis, omdat hij ontdekte dat hij als kind zelf ook wat van deze dingen in zich had.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten