maandag 10 december 2012

Kenmerkend gedrag

Om jou een goed beeld te geven over autisme hebben wij een aantal kenmerken verzamelt die over het algemeen kenmerkend zijn aan autisme. Deze kenmerken moeten niet te letterlijk genomen worden. Elk persoon met autisme is anders en heeft andere vaardigheden en tekortkomingen.. Dit zijn gewoon een aantal voorbeelden die u een beeld kunnen geven van autisme.

Ook is het belangrijk om van te voren te weten dat de kenmerken afhangen van het soort autisme dat het persoon heeft en van de leeftijd.

Ruimtelijk inzicht
Mensen met autisme hebben vaak een goed ruimtelijk inzicht. Taal en spelling vinden ze meestal een stuk moeilijker. Ook spreekvaardigheid kan slecht zijn. Vooral in de jonge jaren.

Contact met anderen
Mensen met autisme hebben vaak moeite met het leggen van contacten. Een persoon met autisme kan bijvoorbeeld moeite hebben met het aankijken van mensen. In plaats van dat ze oogcontact maken kijken ze om hun heen of naar de mond van het persoon. Hierdoor missen ze een deel, namelijk de gezichtsuitdrukking van het persoon waarmee ze praten. Dit zorgt ervoor dat ze sarcastische opmerkingen bijvoorbeeld verkeerd kunnen worden opgevat.
Verder vinden mensen met autisme het moeilijk om zich te interesseren in anderen of om zich te verplaatsen in anderen. Daarbij vinden mensen met autisme het moeilijk om te gaan met emoties. Zowel bij zichzelf als bij anderen. Ze zien ze soms niet, of weten niet wat ze betekenen.

Overzicht
Ook hebben mensen met autisme vaak geen goed overzicht over situaties. Vooral in onbekende situaties is dit een probleem.
Verder is het stellen van prioriteiten lastig en hebben mensen met autisme vaak een overgevoeligheid voor prikkels. Dit kunnen zowel lichamelijke (aanrakingen), als geestelijke zijn (geluid, troep).
Vaak is het een chaos in het hoofd van mensen met een autistische beperking, plannen is dan ook moeilijk. Autisten hebben hier namelijk geen overzicht over. Dit word vervolgens te veel waardoor er dingen mis kunnen gaan.

Beperkte interesses
Mensen met autisme hebben vaak maar een beperkt aantal interesses. Bij veel van deze mensen is het zo dat ze eigenlijk maar in één ding echt geïnteresseerd zijn. Hier draait dan meteen ook hun hele leven om, en weten ze dan ook alles over.
Doordat deze kinderen op het gebied dat hun interesseert zoveel weten lijken ze soms heel erg slim, en dat zijn ze dan ook wel. Maar dan echt heel beperkt in dat onderwerp waar ze geïnteresseerd in zijn. Daarom is het voor iemand met autisme ook heel erg belangrijk dat hij werk verricht waar in hij dus zo erg geïnteresseerd is.

Fantasie
Sommige mensen en kinderen met autisme hebben moeite met het uit elkaar houden van fantasie en werkelijkheid. Anderen hebben echter meer moeite met het verbeelden van dingen. Ze zijn te realistisch. Dit kan je bijvoorbeeld merken als een autistisch kind vader en moedertje moet gaan spelen. Dit kind vind dit namelijk heel moeilijk en speelt liever op een andere manier. Een manier waarbij geen verbeelding hoeft plaats te vinden.

Dit zijn een aantal algemene kenmerken van het autisme. Het zijn er echter nog veel meer. Hopelijk heeft deze blogpost duidelijk weergeven hoe iemand met autisme ongeveer denkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten