donderdag 13 december 2012

Film Recensie: Rain man

In 1988 was autisme nog geen hele bekende stoornis. De film 'Rain man' maakte daar verandering in, maar zorgde ook voor vooroordelen.

Het verhaal: Als Charlie's vader overlijdt erft hij alleen maar een rozentuin en een oldtimer. Hij komt er achter dat een veel groter deel van de erfenis naar zijn broer gaat. Eerder wist Charlie niet eens dat hij een broer had.
Als Charlie zijn broer Raymond ontmoet wordt hem vertelt dat Raymond autistisch is en in zijn eigen wereldje leeft. Hoewel Raymond de moeilijkste wiskundige vraagstukken kan oplossen heeft hij geen idee hoe hij met geld om moet gaan.
Charlie vind het daarom belachelijk dat Raymond al dat geld geërfd heeft en ontvoert hem uit zijn verzorgingstehuis. Hij wil hem meenemen naar L.A, maar omdat Raymond niet in het vliegtuig durft komt hen een lange autoreis tegemoet waarin ze elkaar beter leren kennen.

Autisme in de film
De film Rain man geef duidelijk een voorbeeld van iemand met klassiek autisme weer. Dit hebben ze zeker mooi in kaart gebracht. Rain man laat een aantal duidelijke kenmerken van de stoornis zien en zorgt voor een goed beeld hiervan Het is mooi om te zien hoe Charlie steeds meer om zijn broer begint te geven, ondanks zijn autisme.
Ook vind ik dat Dustin Hofman het heel goed gespeeld heeft. Het lijkt mij niet makkelijk om iemand te spelen die zo een erge vorm van klassiek autisme heeft. Toch komt het heel overtuigend over.
Tom Cruise speelt ook goed. Er zijn wel eens vooroordelen geweest over zijn prestaties maar ik vind dat hij het erg goed gedaan heeft. Beide rollen vind ik goed gecast.

Vooroordelen
Er is echter één minpunt aan de film, hoewel ik betwijfel wel deels of ik dit wel echt een minpunt kan noemen. De film zorgt er namelijk voor dat er vooroordelen zijn ontstaan over autisme. Mensen gaan door deze film denken dat je met autisten niet normaal kunt communiceren, maar dat ze wel bijzonder slim zijn. Dit geld echter niet voor elk persoon met autisme. Ze zijn namelijk allemaal totaal verschillend. Tekortkomingen en kwaliteiten liggen voor elke autist op een andere plek. Raymond uit de film heeft een bijzonder extreme vorm van autisme waarbij communiceren met veel moeite gaat. Dit geld echter niet voor elk persoon met klassiek autisme, iets wat een aantal mensen wel zijn gaan denken.
Wat ik probeer te zeggen is dat de film Rain man voor verwarring zorgt over het begrip autisme. Maar echt een fout in de film is het niet, het geeft namelijk wel een heel goed voorbeeld weer. Het enige wat ze misschien hadden kunnen doen is ergens in de film de diagnose over autisme duidelijk beschrijven zodat mensen weten wat autisme is en dat ze zo minder snel gaan vooroordelen.

Al met al blijft Rain man een bijzonder mooi verhaal over een band tussen broers die zich langzaam opbloeit. Ook is het de film gelukt om ons een goed en mooi voorbeeld te geven.


Bekijk hier de trailer:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten